Громадянка країни-агресорки намагалася "просочитися" до українського Мін’юсту через суд

Читать на русском

Громадянка країни-агресорки намагалася

Громадянка країни-агресорки намагалася "просочитися" до українського Мін’юсту через суд

Марина Прилуцька з російським паспортом дуже хоче працювати в українських держструктурах.

Міністерство юстиції довело в суді законність звільнення чиновниці Марини Прилуцької (на фото вище) , яка, за даними Служби безпеки України, добровільно отримала російське громадянство.

Про це пише "Українська правда" з посиланням на повідомлення пресслужби Мін’юсту.

"Команда Міністерства юстиції у Шостому апеляційному адміністративному суді довела законність звільнення у 2021 році чиновниці, яка, за даними Служби безпеки України, з власної ініціативи набула російського громадянства", — сказано в повідомленні.

9 квітня 2024 року колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду залишила скаргу ексчиновниці Марини Прилуцької без задоволення.

Водночас наголошується, що це рішення може бути оскаржено у Верховному суді.

Верховний суд вже ухвалював рішення, яке відкривало скаржниці шлях до відновлення в Міністерстві юстиції. Проте Міністерство виступило категорично проти цього.

Адвокати скаржниці як докази надали суду довідку "Головного управління МВС РФ по місту Москві" про те, що паспорта РФ ексчиновниця не має, яка містить помилки.

Служба безпеки України зняла секретність та надала дозвіл на передачу медіа частини документів, що свідчать про добровільне отримання громадянства Росії Марину Прилуцьку.

Видання нагадує, що в липні 2021 року Марина Прилуцька звернулася до Окружного адміністративного суду міста Києва з позовом до Міністерства юстиції України про визнання протиправним та скасування наказу про її звільнення з посади у зв’язку із втратою права на державну службу або його обмеження унаслідок встановлення факту наявності державного службовця громадянства іноземної держави під час проходження державної служби.

Рішенням Окружного адміністративного суду Києва від 20.05.2022, залишеним без змін ухвалою Шостого апеляційного адміністративного суду від 9.11.2022, у задоволенні позову Марині Прилуцькій було повністю відмовлено.

Водночас Касаційний адміністративний суд ВС фактично вказав, що фотокопії паспорта РФ, наданої СБУ, та податкового номера – недостатньо.

Згідно із рішенням ВС, Шостий апеляційний адміністративний суд розглядає справу повторно.

Міністерство юстиції просило Вищу раду правосуддя притягнути до дисциплінарної відповідальності колегію суддів Верховного суду, які відкрили шлях до повернення на посаду Прилуцької.