Жителів Білопілля на Сумщині закликають виїхати на свята через загрозу обстрілів

Руйнування в Білопіллі внаслідок російських обстрілів (архівне фото)

Через загрозу обстрілів працівників бюджетної сфери Білопілля, що на Сумщині , з 1 по 10 травня відправили у вимушену відпустку, місцевим жителям рекомендують на свята не виходити в центр і, за можливості, виїхати з міста. Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив міський голова Білопілля Юрій Зарко. В ефірі Радіо Свобода («Свобода.Ранок») він пояснив, що впевнений, що російські сили неминуче обстрілюватимуть цю територію на свята.

«На жаль, це не перший рік, ми маємо таку ситуацію, коли дійсно на свята ворог посилює обстріли. Зокрема, ми це бачили минулого року, позаминулого року. Тому є певна тенденція. Ми вже, скажемо, навчилися дещо аналізувати, прогнозувати дії ворога. І особливо зараз, розуміючи, що їм потрібно десь відволікти частину військ зі східного напрямку, і утримувати на цьому напряму. Була дуже велика активність тиждень-два тому: і «Гради», і артобстріли. Потім – деяке затишшя… Це затишшя, як кажуть, перед бурею, що готують дійсно новий удар. Я впевнений особисто зі свого досвіду, що це буде на свята, вони захочуть, як-то кажуть, нас «привітати», – сказав Зарко.

За його словами, вберегтися від обстрілів у Білопіллі дуже складно. Бо через близькість до кордону снаряди сюди прилітають дуже швидко.

«У нас у Білопіллі ворог стріляє прямо в центр міста. Це три секунди. Краще, якщо артилерія — це шість секунд, «цілих шість секунд». За три секунди ми нічого не встигаємо. Максимум тільки впасти десь на землю там, де людина йде. Немає зовсім ніякої логіки, коли вони стріляють, куди і як… Просто обстрілюють рандомно всю територію міста. Тому немає безпечних місць, немає безпечних зон», – розповідає Зарко.

Російські війська фактично щодня обстрілюють населені пункти Сумської області з різних видів озброєння. Останнім часом ці атаки посилилися.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко 17 квітня повідомив, що від початку 2024 року російські війська понад чотири тисячі разів обстріляли Сумщину, при тому, що «за весь минулий рік кількість обстрілів сягала шести тисяч».

5 квітня у двох територіальних громадах Сумщини оголосили обов’язкову евакуацію дітей у примусовий спосіб. У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України заявили, що це «рішення було ухвалене через безпекову ситуацію».

Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Обстріли з артилерії та удари авіабомбами: як виживає місто на кордоні з Росією? (відео)

Будь ласка, зачекайте

Форум