Купив водійське посвідчення в інтернеті й отримав вирок: як працюють шахрайські схеми з “липовими” посвідченнями

Читать на русском

Купив водійське посвідчення в інтернеті й отримав вирок: як працюють шахрайські схеми з “липовими” посвідченнями

Купив водійське посвідчення в інтернеті й отримав вирок: як працюють шахрайські схеми з “липовими” посвідченнями

В інтернеті багато сайтів, які пропонують “допомогти” з отриманням водійського посвідчення усіх категорій: звичайні категорії B, посвідчення водія вантажівки С чи навіть категорії D для перевезення пасажирів в автобусі. Але є одне "але": це ще одна шахрайська схема. Жертви не можуть поскаржитися у поліцію.

Вам або ніхто не поверне кошти за "липове" посвідчення, або ви перейдете на фішингові ресурси, що полюють за вашими банківськими картками, зазначає видання “Телеграф“.

Що це таке

Зловмисники створюють сайти, де пропонують свої послуги з продажу фальшивих посвідчень водія. Або ж — фішингові ресурси. У такий спосіб — отримують доступ до електронних гаманців громадян і надалі привласнюють гроші людей.

Як виглядають підробки? Підроблені посвідчення водія зовні схожі на оригінали, але їх немає у державних реєстрах і вони не відображаються у застосунку Дія чи в Кабінеті водія, попереджає Міністерство внутрішніх справ (МВС).

Ціна питання

Починаємо пошуки ділків у гуглі за запитом “Купити права Київ” та отримуємо купу сайтів, оголошень на OLX, є й відповідні пропозиції у "Фейсбуці".

Скрізь присутність не потрібна, права роблять “під ключ” і надсилають поштою клієнту. “Телеграф” опитав трьох потенційних шахраїв, розцінки приблизно однакові: від 11 000 до 12 500 гривень.

Шахрайська схема з отриманням прав фото qhtixhiqtdiqtdant

Шахраї швидко йдуть на контакт та пропонують зробити водійське посвідчення за 15 днів

Процес виглядає так: спочатку людина надсилає скани документів людям з сумнівною репутацією, потім чекає 15 днів і забирає "липове" посвідчення у поштовому відділенні. Розрахунок відбувається післяоплатою також на пошті — тобто ви ще й комісію сплатите.

Окрім того, “Телеграф” поспілкувався з автоінструктором на умовах анонімності. Той розповів, що справжнє водійське посвідчення “під ключ” без присутності зараз отримати нереально. Причина — у великій кількості камер спостереження у кабінеті на теоретичному іспиті, а на практичному — камери вже у салоні авто під кількома кутами.

Максимум, що вам вдасться "вторгувати", це лояльне ставлення до дрібних помилок, як недотримання розмітки (її камері не видно). Позитивний результат практичного іспиту з першого разу ніхто не гарантує, а учню автошколи треба вміти водити та з’явитися на іспит особисто.

Якими будуть наслідки

Юридичні. Уявімо, ви вже оплатили 12500 грн за водійське посвідчення-підробку, сіли в авто, щось порушили (а тут шансів багато, бо водити ви не вмієте) і вас зупиняє поліція.

Відповідальність за підробку документів визначається статтею 358 Кримінального кодексу:

  • штраф 17 тисяч гривень;
  • пробаційний нагляд до 3 років;
  • обмеження волі строком до 5 років;
  • позбавлення волі (залежно від пункту статті).

Відповідальність за використання фальшивого документа:

  • штрафом до 850 гривень;
  • пробаційним наглядом до 3 років;
  • обмеженням волі строком до 2 років.

Що буде, якщо купити права, які штрафи сумаКуплені права можуть загрожувати штрафом та позбавленням волі

Проте це ще не найцікавіше, що може трапитися. Минулого року водій показав українське фальшиве водійське посвідчення поліції в Польщі та став героєм її соцмереж. Окрім фальшивого водійського посвідчення, чоловік ще й був напідпитку. За пред’явлення фальшивого водійського посвідчення йому загрожує позбавлення волі терміном до 5 років.

Фішинг. Зловмисники створюють ще й фішингові ресурси. У такий спосіб — отримують доступ до електронних гаманців громадян і надалі привласнюють гроші людей.

У МВС попереджають, що державний сервіс завжди має домен “gov.ua”. Перевірити свій документ можна на сайті Головного Сервісного центру МВС.

Що буде, якщо купити праваТакож зловмисники зацікавлені у вашій картці

Тому, якщо чуєте про права без особистої присутності, які вам надішлють поштою по післяоплаті, не вірте. Краще вкласти ці кошти в навчання з інструктором.

Жертви афери

До сервісного центру МВС м. Суми звернувся громадянин. Він стверджував, що пройшов онлайн навчання за 7 тисяч гривень і отримав посвідчення водія на пошті. Бонусом – його надіслали йому безкоштовно. Але от халепа… в Дії воно не відображається.

От з цього приводу і звернувся до сервісного центру МВС. Тепер пояснення надає поліції.

А от на Тернопільщині судили чоловіка, який теж купив водійські права у інтернеті. Впродовж трьох років житель Шумського району користувався посвідченням водія, яке придбав через інтернет-мережу.

За словами правоохоронців, вони зупинили автомобіль у зв’язку з порушенням правил дорожнього руху. Водій пред’явив усі необхідні документи, але посвідчення водія викликало сумніви. Його працівники поліції вилучили та направили на експертизу, яка й підтвердила підробку. Окрім цього, відповідно із даними Регіонального сервісного центру МВС, підозрюваному посвідчення водія не видавалося, а за вказаним номером та серією даний документ належить жителю Хмельницької області.

Шумчанин зізнався, що ще у 2018 році в інтернет-мережі побачив оголошення про можливість отримати водійське посвідчення всупереч закону, не проходячи спеціальне навчання. За три категорії чоловік заплатив 8000 гривень. Виготовляли документи в Одесі.

На Рівненщині засудили чоловіка, який купив підроблене водійське посвідчення категорії В та С через інтернет.

Виявили підробку поліцейські, які його зупинили, йдеться у справі Дубенського міськрайонного суду. Чоловіка оштрафували, а підробку вилучили.

Як ідеться у справі, обвинувачений 22 травня 2023 року побачив оголошення в інтернеті, де пропонували купити посвідчення водія. Цього продавця слідство не встановило.

Така послуга коштувала 20 тисяч гривень за категорію В та С. Чоловік надіслав у Viber невідомій особі перелік необхідних для цього документів, зокрема:

  • фотографії свого підпису, паспорта громадянина України виданих на своє ім`я;
  • власну фотографію;
  • адресу доставки такого посвідчення.

На ім’я обвинуваченого виготовили підроблене посвідчення водія від 22 травня, відправили через Нову пошту. Через поштове відділення чоловік переказав 20 тисяч гривень відправнику.

Патрульні 16 червня зупинили водія ВАЗ, коли він їхав у селі Варковичі Дубенського району. Він надав правоохоронцям підроблений документ. Водійські права не відповідали вимогам офіційного зразка — за розмірами сторін, способами друку та спеціальними елементами захисту.

Підозрюваному висунули обвинувачення у пособництві в підробленні посвідчення та у використанні підробленого документа. Дубенський міський суд визнав його винним та призначив йому покарання у вигляді штрафу:

  • за частиною 5 статті 27, частиною 1 статті 358 Кримінального Кодексу України — 680 гривень;
  • за частиною 4 статті 358 Кримінального Кодексу України — 850 гривень.

У Луцьку 19-річний юнак поскаржився патрульній поліції на відсутність у додатку «Дія» водійського посвідчення, яке він купив в інтернеті.

Заявник зателефонував на лінію 102 та повідомив, що через мережу інтернет замовив собі посвідчення водія

Заявник зателефонував на лінію 102 та повідомив, що через мережу інтернет замовив собі посвідчення водія

«Опісля «документ» він забрав у відділенні пошти, яке знаходиться на вулиці Єршова, що у Луцьку, та оплатив ще 3000 гривень. Також його здивував той факт, що «документ» відсутній у додатку «Дія». Інспектори прибули на місце події та виявили у 19-річного заявника посвідчення водія з ознаками підробки документа», – йдеться у повідомленні.

На місце виїхала слідчо-оперативна група. За цим фактом відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 358 ККУ (підроблення документів, вчинене за попередньою змовою осіб). Санкція статті передбачає обмеження волі до п’яти років або позбавлення волі на такий же термін.