У Празі провели акцію: «Естонський план» подолав «Z-монстра» і врятував Україну

Флешмоб у Празі, 21 квітня 2024 року

У столиці Чехії активісти провели акцію із перформансом на підтримку плану військової підтримки України з боку ЄС, яку розробило естонське Міністерство оборони.

Як розповів співорганізатор акції на Староміській площі у Празі Міхал Майзнер, перформанс покликаний підтримати естонську пропозицію виділяти не менше 0,25 ВВП від кожної країни-членкині ЄС на підтримку України. За його словами, цих коштів має вистачити для того, щоб змусити Росію відмовитися від війни, оскільки в такому випадку «вона не зможе її фінансово тягнути».

«Естонське міністерство оборони вже у грудні чи січні презентувало свій план, який полягає у тому, що кожна країна має зібрати чверть відсотка свого ВВП, тобто зовсім небагато. У фінансовому вимірі, це 120 мільярдів євро. Але наша фінансова здатність велика. Вони кажуть, що якщо такі кошти важко знайти у бюджеті, то можна піти на фінансові ринки, оскільки на відміну від Росії ми маємо необмежений доступ до ринків. Ми дуже сильні фінансово. Тому дуже сумно бачити, як Україна, яка захищає Європу, не має усього, чого потребує. У них немає грошей. Тож проблема не в припасах. Естонія вважає, що чеської ініціативи буде достатньо. Проблема – у фінансуванні», – пояснює у коментарі Радіо Свобода Майзнер.

У межах перформансу активісти розгорнули прапор України, який «атакує» транспорт із зображенням «Z-монстра», який символізує агресивний російський режим та російську армію, яка розпочала вторгнення в Україні і ймовірно вчинила масові воєнні злочини як проти військових, так і проти цивільних громадян України. Наприкінці банер із написом «Естонський план 0,25 ВВП зупинить Росію» «долає» «Z-монстра».

«Сьогодні (21 квітня – ред.) ми зібралися на Староміській площі. Це є ініціатива чеських активістів. І ми приєдналися до них. У нас є макет Росії – потвора, в якої в роті – розтрощені будівлі, які росіяни бомбардують і досі із цивільним населенням… А прапору Євросоюзу допоможе «естонський план» прогнати цю потвору від України, і для того, щоб Україна була обновлена і змогла розправити плечі», – поясни ла концепцію перформансу у коментарі Радіо Свобода лідерка ініціативи «Голос України» Анастасія Сігнаєвська.

Естонська ініціатива передбачає виділення на військову допомогу Україні 120 мільярдів євро на рік, що має на меті перевершити щорічні витрати Росії на війну.

Акція у Празі відбулась на тлі ухвалення пакета фінансування допомоги Україні на суму 61 млрд доларів у Палаті представників США.

Палата представників Конгресу США під час голосування 20 квітня підтримала виділення допомоги для України.

Законопроєкт про допомогу Україні підтримала більшість конгресменів у Палаті представників. «За» проголосували 311 конгресменів, проти – 112.

Тепер це питання має розглянути американський Сенат і потім підписати президент США Джо Байден.

Загальний розмір законопроєкту щодо допомоги Україні, який ініціював спікер-республіканець Палати представників Майк Джонсон становить 60,84 мільярда доларів. Третина цих коштів, саме 23,2 млрд доларів, залишаться в США та будуть витрачені на поповнення американських запасів.

Форум