Росія хоче дестабілізувати Україну: в ISW вказали на задум Кремля і оцінили загрози для Сум і Харкова

Читать на русском

Росія хоче дестабілізувати Україну: в ISW вказали на задум Кремля і оцінили загрози для Сум і Харкова

Росія хоче дестабілізувати Україну: в ISW вказали на задум Кремля і оцінили загрози для Сум і Харкова

Війська Росії можуть розпочати прогнозований наступ наприкінці травня чи на початку червня 2024 року, спробувавши повторити "прорив" у Харківській та Сумській областях. Проте окупанти не зможуть взяти ні Харків, ні населені пункти на кордоні в сусідньому регіоні, звідки їх вигнали понад два роки тому.

На передовій ворог може взяти Часів Яр, але він навряд чи захопить інші великі міста на існуючій лінії фронту, йдеться у зведенні Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW). Аналітики зробили відсилання до прогнозу заступника начальника українського Головного управління розвідки генерал-майора Вадима Скібіцького, який окреслив три спроби Кремля дестабілізувати Україну та здобути перемогу.

Перша спроба: Росія може захопити Часів Яр

Представник ГУР зазначив, що перша спроба складається з військових операцій, мета яких – скористатися нестачею техніки і живої сили в Україні. За його словами, російські військові знали, що квітень і травень 2024 року будуть важкими місяцями для ЗСУ, оскільки наявні запаси виснажуються і країна чекає на достатню кількість свіжої військової допомоги від США.

Він припустив, що війська РФ продовжать переслідувати свою давню мету – повністю захопити Донецьку та Луганську області, й що їхнє командування хоче здобути "бойову перемогу" до 9 травня (так званого російського дня перемоги) або візиту диктатора Путіна до Пекіна в середині травня. Нині ж окупанти концентрують свою увагу на Часовому Яру.

Росія хоче дестабілізувати Україну: в ISW вказали на задум Кремля і оцінили загрози для Сум і Харкова queiqxeihuirhant

"За нашими оцінками, там російські війська мають найкращі можливості для досягнення значних в оперативному плані успіхів. І хоча падіння міста є "ймовірно питанням часу", вони не захоплять його "сьогодні чи завтра", – оцінили в ISW.

Скібіцький нагадав, що окупанти досягли тільки тактичних успіхів біля Авдіївки після недавнього прориву на північний захід від міста, а в Інституті вивчення війни підкреслили, що ЗС РФ, як і раніше, далекі від будь-яких оперативно значущих цілей у цьому районі й навряд чи представлятимуть таку загрозу в майбутньому.

Друга спроба: РФ може повторити "похід" на Харківщину й Сумщину

За словами представника ГУР, ворог зібрав близько 35 000 особового складу в районі міжнародного кордону й планує зосередити загалом від 50 000 до 70 000 солдатів для цих зусиль, ймовірно, до початку наступальної операції. Водночас він зазначив, що такого угруповання буде недостатньо для досягнення чогось, крім локальних успіхів.

"Це узгоджується з оцінками ISW про те, що російським військам, ймовірно, буде складно захопити місто Харків, але їхні наступальні операції в цьому районі притягнуть українські сили з інших частин лінії фронту", – погодилися аналітики.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський наприкінці квітня сказав, що військові відстежують збільшення кількості окупаційних сил, які перегруповуються на Харківському напрямку, певно, маючи на увазі Бєлгородську область РФ. Він запевнив, що захисники посилили оборонні позиції на "найбільш загрозливих" ділянках.

Росія хоче дестабілізувати Україну: в ISW вказали на задум Кремля і оцінили загрози для Сум і Харкова

Третя спроба: Кремль веде кампанію з дипломатичної ізоляції України

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба днями заявив: Росія вважає, нібито вона все ще може заперечувати майбутнє України на полі бою. Він закликав Захід дотримуватися стратегії, яка вселяє Кремлю розуміння того, що Україна є частиною Заходу.

Затримки з американською військовою допомогою наклали серйозні обмеження на українські сили вздовж лінії фронту, й міністр зазначив, що вікно до прибуття критично необхідних засобів ППО та артилерійських боєприпасів із США дозволить Росії завдати подальшої шкоди за допомогою ударів дронами й ракетами, а також досягати тактичних успіхів на фронті.

"Кремль регулярно робив риторичні спроби спонукати Захід утриматися від надання військової та іншої підтримки Україні через побоювання ескалації, а раніше він активізував наступальні операції поряд із дебатами на Заході щодо підтримки Києва, щоб посилити західну поразку. Він, можливо, очікував, що затримки допомоги збережуться, а нещодавнє ухвалення законопроєкту США про додаткову підтримку може спонукати його переглянути свої зусилля щодо примусу Заходу до самостримування", – оцінили в ISW.

Крім того, Росія успадкувала відносини з багатьма незахідними державами від Радянського Союзу і перебуває у кращому становищі, ніж Україна для взаємодії з цими країнами. Агресор дедалі частіше позиціонує себе як лідера "світової більшості", групи країн, що включає пострадянські та незахідні держави, які Москва має намір "об’єднати для протистояння Заходу". Аналітики вважають, що російські чиновники можуть спробувати активізувати цю лінію взаємодії, оскільки Україна прагне залучити пострадянські й незахідні держави до участі у Глобальному саміті миру в Швейцарії у червні 2024 року.