Шойгу «анонсував» посилення ударів по Україні: в ISW пояснили, що стоїть за заявами, і назвали мету Кремля

Читать на русском

Шойгу «анонсував» посилення ударів по Україні: в ISW пояснили, що стоїть за заявами, і назвали мету Кремля

Шойгу «анонсував» посилення ударів по Україні: в ISW пояснили, що стоїть за заявами, і назвали мету Кремля

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу підкреслив, що Росія має намір посилити свою ударну кампанію, щоб порушити українське матеріально-технічне забезпечення. Він спрогнозував, що російські війська збільшать обстріли проти українських логістичних центрів і складів західної зброї.

Про це Шойгу заявив під час виступу на колегії Міноборони (МО) Росії 23 квітня, повідомляють аналітики Інституту вивчення війни (ISW). Війська Росії, ймовірно, збільшать обстріли безпілотниками та ракетами у найближчі тижні з метою заподіяння максимальної шкоди українській інфраструктурі та оборонно-промисловій базі.

Зокрема, удари можуть посилитися перед очікуваним надходженням безпекової допомоги зі сторони США, яка має полегшити критичну нестачу ракет ППО в Україні.

Російські війська вже здійснили сильні удари по енергетичній інфраструктурі України під час ракетних ударів і ударів безпілотниками у березні та квітні 2024 року. Вони скористалися вже ослабленою системою української протиповітряної оборони, намагаючись зруйнувати електромережу України та завдати тривалої шкоди військовим можливостям та моралі громадян.

Водночас аналітики зауважують, що акцент Сергія Шойгу на ударах по українській логістиці свідчить про можливу зміну пріоритетів російських військ. Ці атаки можуть спрямовуватися на транспортну інфраструктуру, логістику та військові складські об’єкти України.

У неділю, 19 квітня, російські війська завдали сильних ударів по транспортній інфраструктурі України в Дніпропетровській області. За певними звітами, російські війська можуть планувати відтворення та посилення цих атак найближчими тижнями з метою перекриття українських наземних ліній зв’язку.

Військове керівництво Росії може розраховувати, що скоординовані зусилля з перехоплення обмежать здатність України ефективно розподіляти живу силу та матеріальні ресурси на критичних ділянках фронту і затримають покращення спроможностей, яке забезпечить українським силам отримання безпекової допомоги від США.