Як шахрай та ексбанкір Ігор Стаковиченко став столичним ресторатором і власником елітної нерухомості

Читать на русском Read in English

Як шахрай та ексбанкір Ігор Стаковиченко став столичним ресторатором і власником елітної нерухомості

Як шахрай та ексбанкір Ігор Стаковиченко став столичним ресторатором і власником елітної нерухомості

У ЗМІ Ігоря Стаковиченка відкрито називають шахраєм, конвентатором та казнокрадом.

Його статки: дві ділянки в урочищі Конча-Заспа, елітний особняк у Козині, яхта Leopard 51 Powercat та ресторан "Вілла Рів’єра" біля яхт-клубу в Осокорках – придбані, найімовірніше, за сумнівні кошти. Хто ж такий насправді Ігор Стаковиченко і як можна заробити на безбідне життя – цікавилися аналітики "СтопКору".

Фінексперт чи шахрай: хто ж насправді цей загадковий ексбанкір Стаковиченко qhtixhiqttiuzant

Сьогодні у медіаполі з’явилося багато "фінансових експертів", які знають, як потрібно "правильно" вкладати кошти. Та чомусь українці не так масово багатшають. Отже, щось не так робимо, чи може, щось не так з тими, хто радять? Будемо разом розбиратися. Досить відомий як видатний фінансовий консультант у сфері будівництва та нерухомості, ім’я якого часто згадується у масмедіа, – Ігор Стаковиченко. Він активно коментує та надає рекомендації в інтернет-просторі щодо відродження України.

Ігор Стаковиченко

Та чи насправді він так старається для держави? Хто такий Ігор Стаковиченко і як він заробляє на безбідне життя?

Який же бізнес в Ігоря Стаковиченка?

Свою діяльність Ігор Стаковиченко розпочав у банку "Хрещатик". Інформація з відкритих офіційних реєстрів свідчить, що Ігор Сергійович також володів і був бенефіціаром ТОВ "Сигма Інвест Груп". Статутний капітал компанії становив лише 10 тисяч гривень. Та у квітні 2021 року в компанії сталася неочікувана зміна директора та власника, яким стала Марія Шведченко, а на сьогодні у компанії уже четвертий керівник – Артем Пахалюк.

ТОВ “Сигма Інвест Груп’’.

Так от, на кінець 2020 року активи компанії оцінювалися у понад 65,6 мільйона гривень, при цьому її офіційні доходи складали лише 1200 гривень, а чистий прибуток – всього 200 гривень. Цікава ситуація під керівництвом Стаковиченка. Тож, виходить, дійсно експерт, що вміє працювати?

Діяльність ФОП Стаковиченко Ігор Сергійович припинена у березні цього року

ФОП Стаковиченко Ігор Сергійович

Так от, у цього "великого фінансиста", за даними ЗМІ, є навіть кримінальне прізвисько "Стакан". І відкриті джерела його називають одним з найбільших конвертаторів в Україні. Щорічний обіг його конвертаційного центру нібито перевищує 40 мільярдів гривень. Працює Стаковиченко у столичному офісі IQ Business Center, а живе у розкішному котеджі у селищі Козин. Де ж взялися такі статки?

Що відомо про діяльність бізнесмена?

Розглядаючи персону Стаковиченка, знаходимо данні, що він не лише "великий фінансист", а ще й адвокат. Адже 27 листопада 2003 року Ігор зареєстрований в Київській міській колегії адвокатів, свідоцтво №1823. Робочу адресу він вказує на Інститутській.

Ігор Стаковиченко зареєстрований в Київській міській колегії адвокатів

Згідно з інформацією з довідкової системи Advokatu.info, він займається адвокатською діяльністю в Києві на вулиці Хрещатик.

Стаковиченко займається адвокатською діяльністю в Києві на вулиці Хрещатик

Проте, маючи 20 років стажу адвоката, як свідчить усе той же реєстр, державні реєстри України, що стосуються судових справ, не містять жодної інформації про офіційну участь Ігоря Стаковиченка в судових процесах як правника, що свідчить про те, що він, найімовірніше, фактично не займається діяльністю за фахом.

Як говорять ЗМІ, станом на січень 2020 року, Стаковиченко працював юристом у ТОВ "Ділова ініціатива 2004" (33151478), яке з 2019 року очолює його дружина Олена Стаковиченко.

ТОВ “Ділова ініціатива 2004’’

Проте це справа не лише сімейна, а можна сказати, навіть родинна. Адже основний бенефіціар та директор компанії – Валентина Пономаренко, мати Олени Стаковиченко. У Єдиному державному реєстрі ця компанія зареєстрована як юридична особа, що надає юридичні адреси іншим суб’єктам господарювання на основі укладених договорів про співпрацю. Протягом свого існування компанія кілька разів змінювала свою основну діяльність: починаючи з 2004 року – здача в оренду нерухомості, з 2016 року – надання юридичних послуг, а з 2017 року – торгівля газом (після отримання відповідних ліцензій). Однак компанія не має значних активів і не займається активною господарською діяльністю, що підтверджується невеликою кількістю працівників (4 особи) та її фінансовими показниками.

Дуже цікаво, що при чималих статках Ігор Стаковиченко зареєстрований на Чоколівському бульварі – а це старий будинок, зведений ще у радянські часи. І саме те місце, де проживали батьки Ігоря Стаковиченка.

Чим же володіє бізнесмен, що роздає фінансові поради?

Ігор Стаковиченко є власником двох земельних ділянок в Обухівському районі Київської області в елітному районі селища міського типу Козин (урочище Конча-Заспа) загальною площею понад 0,5 га та елітного будинку площею понад 800 квадратних метрів.

Земельні ділянки Стаковиченко в Обухівському районі Київської області

Дослідження журналістів про діяльність та фінансове становище Ігоря Стаковиченка виявило, що він також є власником ресторану "Вілла Рів’єра" біля яхт-клубу в Осокорках на березі Дніпра.

Ресторан ’’Вілла Рів’єра’’

Крім того, він має яхту Leopard 51 Powercat вартістю близько мільйона доларів.

Стаковиченко має яхту Leopard 51 Powercat

Родинний бізнес Стаковиченків-Пономаренків

Отже, дружина Ігоря Стаковиченка Олена займається підприємницькою та благодійною діяльністю. Із 6 грудня 2011 року вона є однією із засновниць житлово-будівельного кооперативу "Городок" на Київщині.

ЖБК “Городок’’

Співзасновником цієї компанії також є батько Олени Стаковиченко – Василь Пономаренко. І за цією адресою зареєстровано ще 515 юридичних осіб.

Починаючи з 2019 року, Олена Стаковиченко стала керівником ТОВ "Бізнес Ініціатива 2004". Це та компанія, де працював її чоловік. А уже з 13 липня 2021 року Олена зареєструвалась як фізична особа-підприємець. Основний вид її діяльності – "Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування". Зареєстрована ФОП в місті Київ на вулиці Покотила Володимира. А це адреса офіційної реєстрації її батьків. Так от, з 2020 року (на посаду юриста приходить Стаковиченко) ця компанія показує збитки у своїй фінансовій звітності.

Згідно з графіком зв’язків, сформованим інформаційно-аналітичною системою YouControl, ТОВ "Ділова ініціатива 2004" може мати спільний контактний номер телефону з низкою інших компаній, що займаються фінансовою, зерновою діяльністю та нерухомістю, а ця сфера інтересів пов’язана з діяльністю Ігоря Стаковиченка.

Графік зв’язків, сформований інформаційно-аналітичною системою YouControl

За даними реєстрів, Олена Стаковиченко володіє значною кількістю нерухомості та земельних ділянок. Наприклад, вона особисто має три квартири в престижному житловому комплексі Delmar у Києві, розташованому в елітному Печерському районі. Крім того, вона є власницею трьох квартир в таунхаусах у селі Віта-Поштова Київської області, які будує житлово-будівельний кооператив "Городок", співвласницею якого вона є. Олена також має дві земельні ділянки: одну – площею 0,12 га у Києві на лівому березі Дніпра в елітному урочищі Рів’єра та іншу – у селі Віта-Поштова Київської області, де забудову здійснює житлово-будівельний кооператив "Городок".

То де ж непрозорість діяльності Стаковиченка?

А тепер щодо "непрозорості". Дані з інформаційно-довідкової системи OpenDataBot свідчать, що протягом періоду з 17.02.2016 по 04.02.2020 Ігор Стаковиченко подавав звіти до податкової служби щодо діяльності ресторанів швидкого харчування "Пузата хата" та "Песто Кафе", хоча він не має жодного стосунку до власності або оперативного управління юридичними особами, які володіють цими мережами ресторанів. Це, ймовірно, є ознакою того, що Ігор Стаковиченко міг надавати конкретні послуги вищезазначеним мережам – можна припустити, що з метою ухилення від сплати податків.

Пригадуємо, що протягом п’яти місяців Ігор Стаковиченко був офіційним засновником, бенефіціаром і директором лише однієї компанії в Україні – ТОВ "Сігма Інвест Груп" (44005154). А вже з грудня співвзасновником ТОВ "Сігма Інвест Груп" стає акціонерне товариство "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "ДК-Інвестмент" (36177661), яке було зареєстроване у 2008 році і мало статутнй капітал 250 мільйонів гривень.

АТ ’’Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд ’’ДК — Інвестмент’’

Протягом 2021-2023 років, після того, як Ігор Стаковиченко покинув компанію, були тричі змінені бенефіціарні власники та керівники. Проте протягом усього цього часу "ДК-Інвестмент" залишався учасником ТОВ "Сігма Інвест Груп" з часткою 11%.

“ДК-Інвестмент’’ залишався учасником ТОВ ’’Сігма Інвест Груп’’ з часткою 11%.

Бенефіціарний власник ТОВ "Сігма Інвест Груп" Артем Пахалюк, який також має адвокатське посвідчення,

Власник ТОВ ’’Сігма Інвест Груп’’ Артем Пахалюк

раніше звався Рашид Тошов, змінив своє прізвище. До речі, це не так важко встановити, при введенні ідентифікаційного коду в систему пошуку видає саме це прізвище та ім’я.

Рашид Тошов, змінив своє прізвище

А от при встановленні зв’язків та виконавчих проваджень система уже вказує інше прізвище – Пахалюк Артем Балійович.

Пахалюк Артем Балійович

У Артема Пахалюка (Рашида Тошова) є брат Рустам Тошов, 1986 року народження. За інформацією рівненських ЗМІ, у 2021 році він був обвинувачений у вбивстві з використанням автоматичної вогнепальної зброї, але був визнаний Дубенським міжрайонним судом Рівненської області винним і засуджений до відбування покарання з іспитовим строком на 3 роки. Крім того, Рустам Тошов ще перебуває під судовим слідством у зв’язку з іншими кримінальними справами, пов’язаними з хуліганством.

Ми не просто так вивчаємо цю інформацію. Адже Рустам Тошов – власник і директор охоронної компанії "Альфа" (39921459), зареєстрованої у 2015 році в Києві, яка надає охоронні послуги (перевезення коштів) Ігорю Стаковиченку.

Рустам Тошов — власник і директор охоронної компанії “Альфа

Так от, власні джерела в правоохоронних органах говорять, що батько Артема Пахалюка (Рашида Тошова) та Рустама Тошова, Тошов Балі Сафарович, відомий як "Балі" або "Узбек", є досить відомим у кримінальному світі. Його "спеціалізація" полягає у контрабанді (валюта, наркотики, транспортні засоби і т. д.) та наркобізнесі.

Проте і це ще не всі цікаві моменти діяльності Ігоря Стаковиченка. Під час реєстрації "Сігма Інвест Груп" було вказано контактний номер +380993778949. Проте, незважаючи на те, що Ігор Стаковиченко вже не є керівником або засновником цієї компанії з 05.04.2001 року, адреса її реєстрації та контактний телефон залишаються незмінними. Тільки от, за даними системи Getcontact, номер телефону +380993778949 вказаний у адресних книгах інших користувачів як "Катерина Дк Інвестмент".

Дані системи Getcontact

Згідно з даними реєстрації фонду "ДК-Інвестмент", керівництво цим фондом з 09.09.2019 року здійснює Катерина Олександрівна Свиридова. А номер телефону вказаний як офіційний контактний номер у реєстраційних документах фонду "ДК-Інвестмент" та на їхньому вебсайті. Юридична адреса компанії зареєстрована в місті Києві на вулиці Мельникова, де уже функціонує 2 278 компаній.

Керівництво фондом здійснює Катерина Олександрівна Свиридова

А тепер пригадаємо, що саме ця компанія є власником ТОВ "Сігма Інвест Груп", де працював керівником Стаковиченко. У Свиридової Катерини Олександрівни, яка сама із Запоріжжя, є малоцінна нерухомість в окупованому Росією Донецьку, Старобільську Луганської області, а також у Запоріжжі та Сумах.

У формах державної реєстрації Катерина Свиридова вказана директором або головним бухгалтером в компаніях, з якими пов’язана "ДК-Інвестмент". Окрім цього, Катерина Свиридова очолює АТ "Деос"(44488076) із зареєстрованим статутним капіталом 20 мільйонів гривень, яке було зареєстровано 07.09.2021. Так от власником АТ "Деос" є Товариство з обмеженою відповід­альністю "Інтегрум кепітал партнерс"

ТОВ ’’Інтегрум кепітал партнерс’’

та Олександр Кірімов. У свою чергу Олександр Кірімов є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ "Компанія з управління активами "Бонум Груп" (33889111), яка управляє фондом "ДК-Інвестмент" з 2020 року.

ТОВ “Компанія з управління активами “Бонум Груп’’

ТОВ "Компанія з управління активами "Бонум Груп" також управляє активами фонду DEOS. Також Катерина Свиридова мала відношення до ТОВ "Укргазімпекс" (41400947). Тут вона працювала секретарем керівника компанії в період з 2017 до 2020 року. У 2018 році Олександр Кірімов очолював ТОВ "Укргазімпекс". Згідно з інформацією, оприлюдненою у ЗМІ у 2017 році, компанія "Укргазімпекс" під керівництвом Олександра Кірімова почала свою діяльність на ринку скрапленого газу. Цей період збігається з отриманням ліцензій на здійснення діяльності з реалізації скрапленого газу ТОВ "Ділова ініціатива 2004" – компанії, власницею та керівницею якої є мати дружини Ігоря Стаковиченка.

Звичайно, сам Ігор Стаковиченко, мабуть, не зміг би провертати будь-які схеми з коштами. А тому цікавить: хто ж ті впливові люди, що дали можливість так розвинути бізнес "Стакану"? У ЗМІ ходить версія, що саме перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки Олексій Любченко покривав махінатора зі "скрутками" від правоохоронних органів. Оскільки посадовець уже пішов у відставку, то схеми згорнулись? Мабуть ні, адже усі компанії працюють і досі, а минулорічний скандал з недобудованим житлом в Одесі, де з рахунків чомусь зникли інвестиції на суму близько 68 млн гривень показують, що мабуть "скрутки" і далі працюють. Співвласницею фірми-забудовника "СПС Рієлт" є Анастасія Жалковська,

Фірма-забудовника “СПС Рієлт’’

яка, за дивним збігом обставин, є співвласницею благодійного фонду "Діти дітям", де частку має Олена Стаковиченко.

БФ “Діти дітям’’

Тож висновок щодо такої діяльності сім’ї Стаковиченків можна зробити самостійно.