Генсек ООН Гутерриш закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Читать на русском

Генсек ООН Гутерриш  закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Генсек ООН Гутерриш закликав до стриманості та деескалації на Близькому Сході після удару по Ізраїлю

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав до розрядки та негайної деескалації на Близькому Сході після того, як Іран завдав масованого авіаційно-ракетного удару по Ізраїлю в суботу.

З такою заявою він виступив на екстреному засіданні Ради Безпеки ООН у неділю, скликаного ізраїльською делегацією.

«Близький Схід на межі. Перед народами регіону постала реальна небезпека руйнівного повномасштабного конфлікту. Зараз настав час для розрядки та деескалації. Зараз – час для максимальної стриманості»,- заявив Гутерреш.

Він зазначив, що засідання Радбезу в неділю було скликане на підставі листа постійного представника Ізраїлю при ООН, який поінформував про удар сотнями ракет та дронів по ізраїльській території. Однак генсек також зауважив, що голова Радбезу отримав листа від іранської делегації, в якому Тегеран заявив, що вжив кроки у відповідь «на виконання невід’ємного права Ірану на самооборону».

У цьому зв’язку Гутерреш нагадав, що в ніч проти неділі він виступив із заявою, в якій рішуче засудив серйозну ескалацію з боку Ірану.

«Настав час відійти від краю прірви. Важливо уникати будь-яких дій, які можуть призвести до великих військових зіткнень на кількох фронтах на Близькому Сході»,- заявив генсек ООН.

Він підкреслив, що у цьому конфлікті основний тягар несуть цивільні жителі, які платять найвищу ціну.

«І ми несемо спільну відповідальність, щоби активно залучити всі зацікавлені сторони для того, аби запобігти подальшій ескалації»,- наголосив генсек ООН.